Home > Nieuws > Tafelzilver

Tafelzilver

door | jan 27, 2022 | Financiën, Wonen

Op de hulp van Larens Behoud hoeven woningzoekenden in Laren voorlopig niet te rekenen of je moet een z.g. villa-verlater zijn.

De gemeente gaat het gemeentehuis aan de Eemnesserweg inruilen voor het Brinkhuis. En dat niet omdat dit het functioneren van de raad en het college zou kunnen verbeteren maar simpelweg omdat het verpatsen van het gemeentehuis de kas van de gemeente vult. Een jaarlijks verschil van € 70.000,- per jaar is voldoende voor de fracties van Larens Behoud en de VVD om te kiezen voor het versjacheren van het tafelzilver. Het argument dat het college het in het vestigen van een z.g. anderhalve meter gezondheidzorgcentrum  een wens van de Laarders vervult is moeilijk te geloven. Met een binnenkort te ontwikkelen centrum op het terrein van Tergooi op nog geen kilometer van het dorp in het achterhoofd is dat minstens opmerkelijk. Dat de koper van het pand zal gaan kiezen voor  commerciële zorg ligt voor de hand. Ruimte voor de Bergmannen van deze wereld.

Een van de laatste mogelijkheden om gemeentelijk eigendom te gaan gebruiken voor bewoning is daarmee weg. Volgens de verkopende wethouder brengt het pand dat geschikt gemaakt zou kunnen worden voor starters, jongeren en senioren te veel geld op. Terwijl gevangenissen, kerken, watertorens en zelfs graansilo’s voor bewoning geschikt gemaakt kunnen worden is dat volgens diezelfde wethouder onmogelijk bij het gemeentehuis.  Noch de wethouder, noch de zwijgzame raadsleden van Larens Behoud willen zelfs het verzoek naar een haalbaarheidsonderzoek ondersteunen. Na de padelbanenaffaire is het duidelijk dat het college en de beide coalitiepartijen weinig creatief zijn in het oplossen van het woonruimteprobleem in het dorp.

Meer keuze in woonruimte voor de gevulde portemonnee komt er wel. De welgestelde z.g. villa-verlaters kunnen straks ook gaan kiezen voor een van de nieuw te bouwen appartementen. Het Rabobankpand  wordt gesloopt en er verrijzen drie paviljoens waarin (ongetwijfeld prijzige) woonruimte komt. Als goedmakertje en compensatie voor het volledig ontbreken van één enkele betaalbare woning gaat de projectontwikkelaar een onderverdieping inrichten als ontmoetingsplek met horeca, expositie en cursusruimte. Misschien dat die wel heel hard nodig is als Brinkhuis omgebouwd is tot kantorenlocatie. Want dat het sociaal cultureel werk in het Brinkhuis stopt bij de verhuizing van de gemeente zal ook voor lief genomen moeten worden.

Met de twee genomen besluiten van de raad is het in ieder  geval duidelijk waar de Laarders op kunnen rekenen de komende jaren. Financieel gedreven besluiten die op de korte termijn de balans misschien een beter aanzien geven. Dit college gelooft niet zo in de toekomst en weet zich gesteund door hun trouwe raadsleden. Hoogste tijd dus dat er iets gaat veranderen en er verder vooruit gekeken gaat worden.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This