Home > Nieuws > Natuurlijke Groen Larense Coeswaerde

Natuurlijke Groen Larense Coeswaerde

door | jan 28, 2023 | Geen categorie, Natuur in en rondom Laren, Natuurlijk herstel van Laren

Natuurlijke Groen Larense vijver op Larense Brink als waterberging

 Ons voorstel voor een natuurlijke vijver komt als beste oplossing uit de bus voor het tijdelijk bergen van regenwater op de Brink bij hoosbuien. En daar zijn we natuurlijk heel erg blij mee. Het eerdere plan van Laren Regenklaar voor een bergingskelder scoorde veel minder hoog. Dat is de uitkomst van de zoektocht die de gemeente Laren in november 2022 startte. De gemeenteraad beslist eind april of de Brink net als vroeger weer een natuurlijke vijver krijgt op de plek van de huidige betonnen vijverbak.

 In november 2022 deed het team van Laren Regenklaar een oproep aan bewoners en ondernemers om mee te denken over het bergen van water op of rond de Brink. Dat leverde maar liefst 18 mogelijke oplossingen op en een aantal gesprekken met betrokken bewoners en ondernemers. Een van die gesprekken was met ons.

Voordat de huidige vijver in de loop van de 20e eeuw een betonnen bak werd, was er op de Brink ook al een natuurlijke vijver. Die historische link én de wens voor een zo natuurlijk mogelijk oplossing inspireerde meerdere bewoners om de natuurlijke vijver als oplossing in te dienen. De versie die daarbij het beste scoorde is een diepere vijver op de plek van de huidige Coeswaerde. Daarbij blijft de buitenrand van het talud op minimaal 4 meter afstand van alle bestaande bomen.

Voor de afwerking en inrichting van de vijver stelt Laren Regenklaar twee mogelijke varianten voor. Ten eerste is er de ongerepte variant, waarbij de natuur zoveel mogelijk haar gang kan gaan. Er loopt een pad rondom de vijver met goed zicht op het water, maar het is niet mogelijk om dichtbij het water te komen. Bij de variant van de belevenisvijver is er naast het pad bovenlangs ook een pad dat dichter bij het water loopt. Ook zijn daarbij bankjes, een trap of andere elementen denkbaar.  Bij beide varianten zou de gemeente kiezen voor een aankleding met inheemse planten en struiken voor optimale biodiversiteit.

Op www.larenregenklaar.nl/brink is veel informatie te vinden. De website biedt niet alleen uitgebreide informatie over de natuurlijke vijver zoals wij die voorgesteld hebben. Ook de 18 andere oplossingen worden beschreven met voor- en nadelen. Verder zijn de scorematrix en externe onderzoeksrapporten te bekijken. Het projectteam heeft een hele mooie impressie gemaakt van de situatie zoals die er uit komt te zien.

De waterberging is een oplossing voor het probleem dat ontstaat bij de enorme regenbuien die af toe het hele centrum van het dorp in een vijver veranderen. De Brink is van nature een laag gebied in Laren. Regenwater stroomt hier vanzelf naartoe. Als het hard en lang regent kunnen delen van de Brink daardoor overstromen, ondanks alle maatregelen die de gemeente op andere locaties in Laren neemt. In het masterplan Laren Regenklaar is daarom vastgelegd dat er op of rond de Brink een waterberging komt. Deze berging kan regenwater bij hoosbuien tijdelijk vasthouden. Zo raakt het riool niet overbelast en komen de Brink en omliggende straten niet meer onder water te staan.

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This