Home > Nieuws > Laren krijgt een hotel

Laren krijgt een hotel

door | mrt 17, 2024 | Geen categorie, Larensgroen, Natuur en milieu, Natuurlijk herstel van Laren

Op 5 april opent het eerste Larense viersterren bijenhotel officieel haar deuren. Het hotel staat in de kloostertuin van het Brinkhuis en de feestelijke officiële opening wordt om vier uur verricht door Michiel Korthals. Daarna is er natuurlijk een hapje en een drankje voor alle aanwezigen.Het splinternieuwe hotel is mogelijk gemaakt door de Vereniging tot Bevordering van de Bijenteelt in Nederland Laren Blaricum. De plaatselijke imkersvereniging die dit jaar haar honderdjarig bestaan viert. De bijen van de imkers zijn z.g. sociale bijen en zitten in een bijenkast, leven in een kolonie en hebben geen hotel nodig. Dit hotel is dan ook bestemd voor heel andere bijen; de zogenaamde solitaire bijen. Dat zijn bijen die alleen leven en het hotel gebruiken om eitjes te leggen waar later hun nakomelingen geboren worden. Bijen met mooie namen als sachembij, slobkousbij, vosje en wolbij. Door het veranderende klimaat en mindere leefomstandigheden gaat het niet goed met deze bijen. Om ze te helpen en daarmee de biodiversiteit te verbeteren hebben de imkers dit hotel met financiële steun van de Rabobank gerealiseerd.

De opening wordt verricht door Michiel Korthals. Korthals is filosoof en heeft een diverse academische achtergrond en heeft gewerkt aan verschillende universiteiten in Nederland en het buitenlandNaast zijn academische werkzaamheden is Korthals ook betrokken geweest bij diverse maatschappelijke initiatieven op het gebied van voedsel en duurzaamheid.Korthals schrijft al jaren over natuur, landbouw en voeding. Daarnaast is hij bestuurslid van Stichting Oude Landbouwgewassen Laren (SOLL) en onlangs is hij gestart met het Biodiversiteitsplatform Laren. Daarin past het bijen en insectenhotel natuurlijk uitstekend.

De imkervereniging geeft op deze manier, in nauwe samenwerking met het Brinkhuis, een mooi onderdak voor de solitaire bijen.Een eerste bezoeker van het hotel zal waarschijnlijk nog niet verwelkomt kunnen worden maar een welkomstwoord en drankje zijn er zeker wel.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This