Home > Nieuws > Bomen tot in de hemel

Bomen tot in de hemel

door | jan 14, 2021 | Larensgroen

de Larense EngAls je vanuit de hemel naar Laren kijkt dan zie je een beetje bebouwing tussen heel veel groen. Mij verontschuldigend voor mijn enorme kwalijke CO2 voetafdruk kan ik ‘t uit eigen ervaring melden: Laren is van bovenaf gezien heel erg groen. (Voor wie zijn voetafdruk wil vergelijken met de mijne: www.milieubarometer.nl/co2meter). Dat groen komt van die enorme hoeveelheid bomen in ons dorp.

Of die bomen zijn bezit van allerlei verschillende Laarders, of ze zijn bezit van alle Laarders. En als ze van alle Laarders zijn, dan zijn ze van de gemeente!

De gemeente Laren moet goed zorgen voor zijn bomen en erop toezien dat de andere bomenbezitters ook goed voor hun bomen zorgen. Dat is een belangrijke taak want bomen zijn buitengewoon belangrijk voor een gezonde omgeving: Wegvangen van fijnstof, productie van zuurstof, voeding en woning van dieren en niet in de minste plaats aangezicht.

De mensen van de Belcombinatie die voor het groen zorgen en erop toezien zijn zeer betrokken en begaan met hun werk. Maar duidelijke uitgangspunten en een duidelijk beleid van de gemeenteraad is er echter niet en dat is jammer want dat hindert hen in hun werk. Omdat de raad niet voldoende uitspraken heeft gedaan lijkt er soms sprake van willekeur en worden beslissingen teveel door haast ingegeven of wordt aan een frequente beller toch maar de zin gegeven. En haast en korte termijn verhouden zich slecht tot de groeitijd van bomen.

Dat is geen goede situatie en ik wil in de komende tijd inzetten op een ontwikkeling van een goed bomenbeleid i.c. groenbeleid. Een lange termijn planning met betrekking tot bomen (en openbaar groen). Uiteraard in nauwe samenwerking met de BEL. Daar zit de expertise en is men al begonnen met een inventarisatie.

Goed groenbeleid is hard nodig want bomen planten is vooruitzien. En goede bomen groeien tot aan de hemel.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This