Home > Nieuws > Een treurige motie

Een treurige motie

door | dec 26, 2023 | Groen Laren fractie, Larensgroen, Natuur en milieu

Natuurlijk zijn de coalitiepartijen Larens Behoud, D66 en de VVD aardig voor hun wethouder. Zeker als het zijn laatste vergadering is. Maar natuurlijk wel een beetje treurig dat ze hun kritische blik opofferden, de andere kant op keken en de oppositie van wangedrag betichtten.

Een prachtige grote eeuwenoude beuk op het Zevenend. Een paar dooie takken misschien maar het allergrootste bezwaar: hij staat in de weg. De eigenaar heeft plannen en daar komt een boom van bijna 200 jaar oud niet in voor.

Een boom mag je niet zomaar omhakken en zeker niet zo’n bijzondere. Een vergunning kun je wel aanvragen maar daarmee is die vergunning nog niet afgegeven. Zeker als de omgeving lucht heeft gekregen van de kapwens en gaat opletten of er ook zo’n vergunning wordt aangevraagd.

Dan gaat het mis: de ambtenaar die de aanvraag behandeld vergeet “een vinkje in het systeem aan te zetten”. Daardoor wordt het verzoek tot de kapaanvraag niet gepubliceerd en weet niemand van de kapaanvraag. De bomenexpert van de BEL geeft aan dat de boom wel weg kan. Jammer dat ie niet even checkt of de boom mogelijk een bijzondere status heeft; in het landelijk register van de bomenstichting staat de beuk namelijk geregistreerd als monumentaal. Er is wel wat onderhoud nodig maar er is geen acuut gevaar.

De vergunning wordt dus “gewoon” afgegeven zonder dat er bezwaar gemaakt is kunnen worden.

Terwijl de gemeenteraad zich begin november nietsvermoedend over de begroting buigt, zaagt de ingehuurde houthakker de boom in een oogwenk om. Alleen een enorme stobbe herinnert nog aan de boom.

Tijdens de commissie Ruimte en Infrastructuur in november, gealarmeerd door de omwonenden, stellen het CDA, Liberaal Laren en Groen Laren vragen aan de wethouder: Wat is er gebeurd, misgegaan en wat gaat de wethouder er mee doen?

De wethouder vertelt het verhaal over het vinkje en zegt documenten toe.

Een maand later komt er na schriftelijk aandringen pas een uur voor de vergadering een niet gevraagd document. De verlangde documenten laten nog op zich wachten. Overigens blijkt uit het gestuurde document de twijfelachtigheid met betrekking tot het verlenen van de kapvergunning.

Door een stommiteit is er een prachtige boom gesneuveld en in tegenstelling tot de bezwering van de wethouder “dat de boom even goed gekapt zou worden” was er een betere oplossing mogelijk geweest.

Als tijdens de raadsvergadering er weer geen duidelijk antwoorden en geen enkele blijk van verontschuldiging komt, is afkeuring de enige juiste reactie. Natuurlijk heeft de wethouder niet zelf gefaald maar hij is uiteindelijk wel verantwoordelijk voor de fouten van de gemeente. Sneu dat het hem zo op het laatste moment moet overkomen, al pakt hij het zelf sportief op. Maar treurig dat de raadsleden van de coalitie zo onvoorzichtig omgaan met waardevolle zaken in ons dorp en zich liever uitputten in boe-en bah roepen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This