Home >
‘Geef te denken’ -wandeling
Beste wandelaar,
We willen je met deze wandeling verschillende plekken van Laren laten zien, je laten zien hoe mooi Laren is. Maar we willen je ook laten nadenken over wat jij wil met Laren; Waar ben je tevreden over, wat zou je graag anders zien?
We hebben de plekken waar we je langs willen leiden genummerd. Met behulp van de platte grond en Google Maps kan je zelf van punt naar punt lopen. Je kan de nummering volgen maar ook iedere zelfgekozen volgorde nemen.
Bij ieder punt staat een zin of vraag. Een ‘Geef te denken’ -zin*. Wat roept deze bij jou op? We zouden het heel leuk vinden als je wat gedachten anoniem met ons wil delen.
Je hoeft de wandeling persé niet echt te lopen. Je kan hem ook virtueel volgen met de beschrijving. Welke manier je ook kiest, we wensen je veel plezier en wijsheid.
*De zinnen zijn geïnspireerd op of gekopieerd uit “Onze zinnen” van Circus Andersom.
Start je wandeling hier:
(klik hier voor de printbare wandelbeschrijving)
1. De Coeswaerd; over stromen
Natuurlijk staat punt 1 in het hart van dorp. De Coeswaerde was vroeger een plek waar de schapen werden verzameld. Het was ook de natuurlijke plek voor het opvangen van water wat vanaf de hoger gelegen gebieden naar het centrum stroomde en vanaf daar via de riviertjes Rijt en Biezem werd afgevoerd. Nu is de vijver een betonnen bak die jaarlijks geschoond moet worden.
Door de verhevigde regenval staan de Brink en de omringende straten regelmatig onder water. Behoorlijk balen als je regelmatig een woonkamer vol water hebt.
Er wordt driftig gezocht naar een oplossing maar die is nog niet gevonden. Een grote wadi op de Brink waarvoor de nodige bomen gekapt moesten worden heeft het niet gered. Wat is jouw tip?
2. Rabobank; klinkende munt
Het gebouw van de Rabobank is gebouwd in 1999 maar buiten gebruik als bank. Op dit moment worden in het gebouw tijdelijke tentoonstellingen gehouden die echt de moeite waard zijn.
Voor het gebouw staat een beeldengroep van de Klepperman van Elfen, een Larense dansgroep die traditionele boeren dansen opvoert.
Het gebouw is verkocht en zal worden vervangen door woningen. Natuurlijk roept dit allerlei discussies op.
De meest simpele vraag is waar de beeldengroep naartoe moet. Daar wordt vast een oplossing voor gevonden. Ingewikkelder is natuurlijk wat er in plaats moet komen van het pand. De keuze voor woningen was snel gemaakt. Een mooie afgeschermde wijk. Maar draagt dat bij aan het oplossen van de vraag naar huisvesting vanuit de eigen bevolking? Wat is die vraag eigenlijk en is deze vraag wel van belang?
3. La Gare; van het gas af
Foto: Gooi & Eemlander
Op het moment dat u deze wandeling loopt is misschien de karakteristieke witte villa al gesloopt. Hier staat of stond dus een grote witte villa die jaren in gebruik was als chinees restaurant “The Golden River”. Het pand heeft lang leeg gestaan en raakte steeds meer in verval. Gevreesd werd voor een tweede gat van Laren. Maar er is een besluit genomen. Er komen luxe appartementen.
En dan de vraag: Van het gas af? Een relevante vraag in het kader van de klimaatcrisis maar ook relevant als je langs een doorgaande weg woont waar snelle bolides even willen laten horen hoeveel PK ze onder de motorkap hebben.
4. Hertenkamp; vrije uitloop
Foto: Laarder Courant
Een prachtig gezicht als je vanuit Hilversum het dorp in komt rijden. Een weetje: het Hertenkamp is aangelegd over een vroegere vuilnisbelt. Een mooie oplossing om van de belt af te komen. Een ander weetje: jaarlijks worden er 20 hertjes geslacht om de uitbreiding van de kudde in te perken.
Wordt het geen tijd de herten te bevrijden?
5. Nieuweweg; ruim baan
De nieuwe weg, belangrijke winkelstraat in Laren. Het kan hier gezellig druk zijn. Auto’s, fietsers en wandelaars vinden allemaal hun weg. Het is hier wel oppassen geblazen want ruimte om uit te wijken is er niet en wandelaars denken vaak dat ze vrij over kunnen steken en vergeten dat er ook auto’s rijden. Is je oog trouwens gevallen op de mooie fietsenrekken en bankjes in deze straat ?
ruim baan…
6. Het Brinkhuis; kloppend Hart
Dit historische gebouw was vroeger een nonnenklooster. De nonnen die er woonden runden de ernaast gelegen fröbelschool (nu Flash dansstudio) en de voormalige Jozefschool aan de Kerklaan. In de jaren 70 van de vorige eeuw raakte het gebouw buiten gebruik als klooster. Het werd omgevormd tot buurthuis De Warrekam. De jeugd van Laren vond hier een geweldige plek. Er was een theater, disco, popconcerten in de kloostertuin. Niet iedereen was enthousiast over dit gebruik want doordat het zo succesvol was voor de jeugd voelden andere groepen zich er minder thuis. De Warrekam werd gesloten om jaren later plaats te maken voor het Brinkhuis. Er werd ervoor gewaakt dezelfde fout te maken en alleen jeugd te trekken. Dat lijkt gelukt. Nu trekt het Brinkhuis vooral ouderen. Het zouden de mensen uit de jaren 70 kunnen zijn.
kloppend hart
7. Raadhuis; inhuizen - uithuizen
Het gemeentehuis Laren heeft na de fusering van de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren een gedeeltelijk nieuwe bestemming gekregen. Het gemeentehuis biedt onderdak aan diverse zorg- en welzijn-gerelateerde functies, onder een nieuwe overkoepelende naam: Centrum voor Maatschappelijke Zorg en Dienstverlening. Het oorspronkelijke gedeelte van het gebouw, een voormalig klooster, wordt nog gebruikt als bestuurscentrum, raadzaal en trouwlocatie. Dit terwijl in Eemnes een nieuw gebouw staat met genoeg ruimte voor al deze zaken.
inhuizen – uithuizen
8. Kermisterrein; deug niet
Het kermisterrein heet officieel plein 1945 maar in de volksmond is het kermisterrein. Het wordt gebruikt voor de kermis in de eerste week van juli en voor de Larense markt. Tot een aantal jaren geleden oefende MCC hier maar de buurt had daar last van en nu is MCC verbannen. Een goed alternatief is nog niet gevonden.
Aan de beide kopse kanten van het terrein staan twee carrousels. De carrousel aan de kant van het Zevenend heeft een schaakbord in het midden. Of er ooit geschaakt wordt? Wel zitten de hokjes regelmatig vol met jeugd. En soms met ouderen. Een beetje te kletsen, te hangen, wat te drinken en te eten.
deug niet
9. Gouden geitjes; kunst(w)aardig
Het kunstwerk de geitjes is de toegangspoort tot de erachter geleden wijk Postiljon. Mooie anekdote; Het bladgoud van de geitjes liet al snel los. De geitjes zijn toen van een nieuwe bronzen coating voorziet. Maar ook die liet weer snel los. Na een geslaagde 1 april grap is de nieuwe gouden coating aangebracht die gelukkig wel is blijven zitten.
De achter de geitjes gelegen wijk is voor een groot deel niet voorzien van een gas-aansluiting. De huizen worden verwarmd met aardwarmte. Ook is de wijk voor afvoer van regenwater niet aangesloten op het riool maar wordt regenwater opgevangen in ondergrondse grindbakken en in de wadi’s die op het terrein liggen.
kunst(w)aardig
10. Boshoeve; tel mee
De Boshoeve is een plek waar mensen met een verstandelijke beperking leuk en zinnig werk doen. Er is een tweedehandswinkel, een houtzagerij en papierinzameling. De medewerkers op hun bakfiets zijn goed bekend in de wijk. De Boshoeve is zeker een toevoeging aan de wijk.
tel mee
11. Ons Genoegen; jouw genoegen
Speeltuinvereniging Ons Genoegen stond ruim vijftien jaar geleden nog op het terrein waar nu de Boshoeve is. Maar toen de wijk Postiljon werd gebouwd is er van alles verschoven. De kringloopwinkel is verdwenen. Ons Genoegen kreeg een nieuw terrein op de plek van eerdere vakantiehuisjes. Het witte huis naast de boshoeve is behouden. Natuurlijk was er hevig protest tegen de plannen. De witte boerderij moest behouden blijven, de kringloopwinkel mocht niet weg.
Verplaatsen van Ons Genoegen zou veel te duur worden. En nu… De speeltuin wordt goed gebruikt. De boerderij staat er nog en de Boshoeve is een mooie plek voor dagbesteding. Voor de kringloop moet je naar Eemnes, dat wel. Al heeft de Boshoeve een kleine tweedehands winkel.
jouw genoegen
12. Schapendrift huisjes; beschermd dorpsgezicht
Deze huisjes waren oorspronkelijk arbeidershuisjes. Alle huisjes hebben toen bewust een grote tuin gekregen zodat de bewoners hun eigen groente konden verbouwen. Vanaf de straat is niet te zien dat er tussen de huizen in veel grond ligt. Er zijn wel plannen gemaakt de huisjes te slopen en er nieuwe woningen op te zetten. De grond kan dan beter worden benut en de huizen kunnen voldoen een de eisen van deze tijd. Maar zoals met alles zijn er ook mensen erg gehecht aan deze buurt.
beschermd dorpsgezicht
13. De Biezem; een graadje minder
Zwembad de Biezem is rond 1970 gebouwd. Het was een geweldige aanwinst voor het dorp. In het begin was het zo druk dat je maar een uur mocht zwemmen. Na een uur moest je plaats maken voor de volgende groep. Op dit moment is er altijd veel discussie rond de kosten van het zwembad. Er is al herhaaldelijk gesproken over sluiten van het bad. Toch overleeft het steeds weer. Het bad is zelfs onlangs vernieuwd. Maar het blijft natuurlijk een kostenpost. Hoewel uit de begroting van 2021 niet blijkt hoeveel.
een graadje minder
14. Moestuintjes Ruiterweg; dop je eigen boontjes
Al ruim 30 jaar liggen hier deze moestuintjes. Heerlijke verse groenten, beweging in de buitenlucht en plantjes en praatjes delen met de andere tuinders. Zelfs voorbijgangers kunnen soms genieten van de heerlijke groenten die hier worden verbouwd. Want als de tuinders wat over hebben wordt dat in een rekje aan de weg gelegd en kunnen voorbijgangers het gratis meenemen. Sommige mensen lopen er op.
dop je eigen boontjes
15. Landje stichting Oude landbouwgewassen; samen delen
Laren heeft 16 landjes die worden beheerd door de SOLL, Stichting oude landbouwgewassen. De SOLL zet zich in voor het herstel en behoud van de natuurhistorische waarde van deze landbouwgronden, –enghen en enghrestanten. Dus dit landje is maar één van de vele. Enggronden waren oorspronkelijk gemeenschappelijke stukken landbouwgrond aan de rand van een dorp. De boeren beheerden het gezamenlijk. Een beetje zoals nu met de moestuintjes van de buren.
samen delen
16. Hut van Mie; van vijver tot kikkerpoel
50 Jaar geleden was deze poel nog een echte vijver. Hij was zo diep dat je erin kon zwemmen en bootje varen.
Naast de Hut van Mie waren er meerdere vennetjes op de hei en stond er in de winter water op de weilanden in de buurt. In de winter waren dit fantastische plekken om te leren schaatsen. Zomers was er geen groter feest dan spelen op de hei en graven tot je bij het water kwam. Maar door het zakken van het grondwaterpeil lukt dat niet meer en de Hut van Mie is niet meer dan een poel waar veel troep in wordt gegooid. En waar kikkers hun dril komen leggen, als ze de oversteek over het drukke Mauvezand overleven.
van vijver tot kikkerpoel
17. Brandweerkazerne; maak van je hobby je beroep
Laren heeft nog steeds zijn eigen brandweer kazerne. Als je wil weten hoeveel brandweerwagens er zijn, kijk dan even door de glazen deuren. De brandweer rukt ongeveer 180 keer per jaar uit. Niet alleen voor brand maar ook voor assistentie bij verkeersongelukken. Nog altijd bestaat de brandweer in Laren voornamelijk uit vrijwilligers. Best een serieuze hobby!
maak van je hobby je beroep
18. Brandweerwoningen; succesvolle 1 april grap?
Bericht van 1 april 2019: LAREN – De brandweer Laren plaatste vorige week een bericht op Facebook met een oproep waarbij mensen zich konden inschrijven voor de brandweer villa. “Sommige volgers twijfelden al aan de echtheid van dit bericht en ondanks dat wij dit project ontzettend graag zouden willen realiseren, moeten wij inderdaad bevestigen dat het bericht, het filmpje en de website zijn opgezet als 1 april-grap”, aldus de brandweer Laren.
bandweer villa
19. De Brink; niets is genoeg
Een groene oase in het midden van het dorp. Althans, dat zou het kunnen zijn. Maar rond de Brink staat het vol met geparkeerde auto’s. Er zijn tijden dat de snelle bolides voorbij racen. ’s Winters staat er een ijsbaan met steeds meer ruimte voor horeca. Er is een kerstmarkt. In de zomer is er Kunst op de Brink. De poffertjeskraam. En zo kan je nog het een en ander opnoemen. De een geniet hiervan en ziet steeds meer mogelijkheden voor evenementen op de Brink. De ander wil juist de rust en het groene hart beschermen. En toen er plannen waren om een wadi te maken waarvoor heel wat bomen moesten wijken stonden de inwoners op hun achterste benen. Al met al een plek die Laarders na aan het hart ligt.
Foto: Bremblog
Al met al een plek die Laarders na aan het hart ligt. Hoe vinden we de balans?