Home > Nieuws > Houd (van) Stoepplantjes

Houd (van) Stoepplantjes

door | mei 9, 2021 | Natuur in en rondom Laren

Van de week zat ik onkruid te wieden aan de buitenkant van mijn tuin. Een buurmeisje kwam naast me staan en vroeg waarom ik de paardenbloemen weghaalde. Ik kon niets beters bedenken dan dat het er niet netjes uitzag, al dat onkruid.
Toen ik het zei hoorde ik zelf hoe raar dat eigenlijk klonk. En ze zette me wel aan het denken; waarom is onkruid niet mooi en geteelde bloemen wel? Er schoot me iets te binnen over stoepplantjes. Kleine plantjes tussen de stoeptegels of tegen een muur. Wat blijkt, die stoepplantjes zijn heel nuttig. Zeker in stedelijk gebied. Hoe klein ze ook zijn, ze zorgen voor verkoeling, halen fijnstof uit de lucht en trekken bijen en andere insecten aan. Niet weghalen dus maar juist koesteren.

Als je meer van de plantjes weet en ze beter bekijkt ga je van stoepplantjes houden. Er zijn zoveel verschillende soorten. Prachtig. Het zou leuk zijn als je anderen ook van die plantjes kan laten houden. En dat kan: trek erop uit met stoepkrijt en een plaat met stoepplantjes. Herken je een plantje, trek er een cirkel omheen en schrijf de naam erbij. Zeker weten dat je anderen enthousiast krijgt en de plantjes minder gewied worden.

En ze zette me wel aan het denken; waarom is onkruid niet mooi en geteelde bloemen wel?

Lees meer over stoepplantjes bij de Hortus Leiden.
En voor alle meesters en juffen in Laren, hou een buitenles, Botanisch Stoepkrijten (zie pdf)!!

Foto’s: Jannie van den Brink en Hortus Leiden

1 Reactie

  1. Wat een geweldig goed idee! 😄👍🏻🌱

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This